Wzmocnienie mocowania tylnego wózka

2000-2006 | silnik: S54
Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Wzmocnienie mocowania tylnego wózka

Post autor: kostek_ja » wt lut 08, 2011 18:48

Powoli się przymierzam do doładowania mojej eMki i jedną z rzeczy które muszę zrobić jest właśnie wzmocnienie mocowania tylnego wózka.

Są do tego zestawy, ale mimo wszystko będę potrzebował kogoś kto mi to porządnie przyspawa. Myślę o jakimś warsztacie zajmującym się robieniem klatek.

Ma ktoś może jakiś sprawdzony warsztat w którym by mi to porządnie zrobili?

Instrukcja do montażu zestawu wzmacniającego

Awatar użytkownika
--==maly==----
Auto: M3 F80 17"

Re: Wzmocnienie mocowania tylnego wózka

Post autor: --==maly==---- » śr lut 09, 2011 21:57

Kostek a z ciekawości zgłębiałeś temat czy ten problem dotyczy też M3 zwłaszcza tak młodych jak twoja?
Wiem,że wada ta była w e36 bo sam naprawiałem to w 325i ale nie polecę nikogo bo nie byłem zadowolony z tego jak to zrobili.
W e46 natomiast gdzieś czytałem,że wada była tylko do marca 2000r a co do M3 to chodzą opinie,że fabrycznie te miejsca są wzmocnione ale nie wiem ile w tym prawdy??
Znasz przypadki wyrwanych lub pękniętych mocowań w E46 M3??
Zastanawiam się czy warto tam zaglądać czy w przypadku M3 nie mamy się o co martwić.

elsasiad

Post autor: elsasiad » śr lut 09, 2011 23:02

Co prawda troszke daleko ale we Wroclawiu moge ci polecic czlowieka specjaliste od tego typu zadan (obspawywanie aut, klatki itp itd). zrobil tu w mojej M bo mialem powyrywane 3 mocowania i robil to cos w stylu jak masz na tej instrukcji tylko on jeszcz doklada jakies tulejki na sruby. http://tk-motorsport.pl/

Awatar użytkownika
kostek_ja
Kontakt:

Post autor: kostek_ja » czw lut 10, 2011 01:05

--==maly==----, temat trochę zgłębiłem i z tego co wyczytałem wychodzi że w e36 te mocowania faktycznie były słabe, a w e46 zostały poprawione. Nie wiem tylko czy M ma mocniejsze czy nie.
--==maly==---- pisze:Znasz przypadki wyrwanych lub pękniętych mocowań w E46 M3??
Szczerze nie słyszałem o seryjnej eMce w której by to padło, ale w doładowanych eMkach jest to bardzo popularna usterka.

Pamiętam że u Marosa też coś tam strzeliło, ale u niego chyba poszedł gwint w obudowie dyfra.

Oczywiście dużą rolę odgrywa tutaj też to jak się używa samochodu. Jak się jeździ bardzo ostro na slicku to myślę że lepiej to wzmocnić.

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » czw lut 10, 2011 01:12

elsasiad pisze:Co prawda troszke daleko ale we Wroclawiu moge ci polecic czlowieka specjaliste od tego typu zadan (obspawywanie aut, klatki itp itd). zrobil tu w mojej M bo mialem powyrywane 3 mocowania i robil to cos w stylu jak masz na tej instrukcji tylko on jeszcz doklada jakies tulejki na sruby. http://tk-motorsport.pl/
Elsasiad piszesz,że miałeś u siebie wyrwane 3 mocowania.
Jak widzę w opisie posiadasz m3 e46 czy używasz auta do jakiś wyścigów,driftu itd czy jest to seryjne auto jeżdżące po ulicach? Jak możesz napisz też mniej więcej jaki przebieg itd bo bardzo mnie ciekawi czy używane prywatnie m3 e46 mogą mieć z tym problemy.
Przy SMG jak ktoś dobrze tego nie ogarnia to często są uderzenia i szarpnięcia mostem więc myślę,że przy tej skrzyni nadwozie bardziej jest narażone.

Awatar użytkownika
Maros
Auto: M5F10, M3E92, M3E46
Kontakt:

Post autor: Maros » czw lut 10, 2011 01:13

Też myślałem nad tym wzmocnieniem, ale jakoś nigdy nie pchnąłem tematu. Auto się nadal trzyma i narazie mu nic nie dolega (chociaż ostatnio niewiele jeździ ;) ) Bardziej dostają elementy gumowe przeniesienia napędu...

U mnie urwała się śruba mocująca dyfer więc to troche inna spawa.

Awatar użytkownika
jackson
Auto: M3 E92

Post autor: jackson » czw lut 10, 2011 22:00

E46 też pękają. Naprawiałem moją poprzednią emkę. Tylko że to był 2000rok.
ZJAR

Awatar użytkownika
--==maly==----

Post autor: --==maly==---- » czw lut 10, 2011 22:17

Czyli jednak w M3 za wiele nie poprawili.
Przy SMG często są uderzenia w most dlatego obawiam się o te mocowania.

elsasiad

Post autor: elsasiad » pt lut 11, 2011 23:12

moje auto jest z 2001 manual i ma przejechane 160tys niestety kupilem je juz z powyrywanymi mocowaniami. okazalo sie to dopiero podczas wymiany tuleji. na budzie bylo widac pekniecia blachy. teraz podobno jest to tak pospawane ze predzej silnik wyjedzie z auta niz to popeka ponownie. nie mam zamiaru oszczedzac auta i napewno bede bral udzial w supersprintach i bmw challenge, zycie pokaze czy pusci spaw.

ODPOWIEDZ